Burzum
NEWSBIOGRAPHYDISCOGRAPHYPHOTOSLIBRARYDOWNLOADSCONTACTS

ΒΙΒΛΙΟΘΉΚΗ

Συνέντευξη με τον Varg Vikernes
RockWay (18.05.2012), Παναγιώτης Πετρόπουλος

Όταν έχεις την ευκαιρία να μιλήσεις με τον Varg Vikernes του συγκροτήματος θηρίο Burzum δεν μπορείς να περιοριστείς στο νέο του μουσικό album, εν προκειμένω το "Umskiptar". Εξού και τα παρακάτω

Γεια σου Varg! Ας μιλήσουμε λίγο για το "Umskiptar". Έχεις δηλώσει ότι το album είναι μια επιστροφή στις ρίζες τη στιγμή που έχει ειπωθεί ότι δεν είσαι χαρούμενος με τα παλιά σου LPs. Με ποιόν τρόπο το "Umskiptar" αντικατοπτρίζει τις ρίζες σου;

Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι είμαι μεγαλύτερος απ τους Burzum οπότε και οι ρίζες μου δεν είναι η μπάντα. Οι ρίζες μου βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή παραδοσιακή μουσική και στη κλασσική, κάτι στο οποίο και αναφερόμουν. Το "Umskiptar" δεν είναι ακριβώς οι ρίζες μου αλλά είναι αρκετά επηρεασμένο από αυτές τις εποχές. Όσο για τη στάση μου απέναντι στους πρώτους μου δίσκους, δεν βρίσκομαι απαραίτητα στη θέση να μην μου αρέσουν. Απλά σκέφτομαι πολλά πράγματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει διαφορετικά, γι αυτό και συνεχίζω να γράφω μουσική.

Σαν δημιουργός του, πως το βλέπεις;

Το "Umskiptar" είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα albums μου. Βέβαια, σε ορισμένα χαρακτηριστικά είναι ίδιο με όλα τους. Είναι πάντως πιο αργό από τα άλλα, ακόμα και από το "Filosofem", ενώ τα φωνητικά είναι περισσότερο σημαντικά τώρα.

Το "Umskiptar" είναι κάτι σαν τη δική σου μουσική εκδοχή του ποιήματος Völuspá ή απλά είναι επηρεασμένο από αυτό;

Μπορείς να το δεις σαν μουσική μετάφραση του Völuspá, ναι.

Πως αποφάσισες να δουλέψεις με αυτό;

Ήμουν απασχολημένος με τη μετάφραση του βιβλίου μου, "Sorcery and Religion in Ancient Scandinavia", και ήθελα να χρησιμοποιήσω το Völuspá, το οποίο μεταφράζω στο βιβλίο, εξ αιτίας της ενασχόλησης μου. Είναι σημαντικό κομμάτι της Ευρωπαϊκής κληρονομιάς μας και σκέφτηκα ότι του άξιζε μεγαλύτερη προσοχή. Προσοχή μάλιστα με διαφορετική οπτική.

Ποιο είναι το νόημα του εξώφυλλου του "Umskiptar";

Ο πίνακας του εξωφύλλου στο "Umskiptar" λέγεται Natt που σημαίνει νύχτα και είναι μια προσωποποίηση της νύχτας που ταξιδεύει διαμήκους του αιθέρα. Είναι του Νορβηγού ζωγράφου P. N. Arbo. Είναι σχετικό με το παράδειγμα της μεταμόρφωσης της φύσης, την ακολουθία της ημέρας έπειτα της νύχτας.

Αφού συνηθίζεις να κυκλοφορείς νέους δίσκους ανά ένα έτος, είναι σωστή η υπόθεση ότι βρίσκεσαι σε συνεχή δουλειά για τους Burzum;

Εάν εννοείς ότι οι Burzum είναι η μόνη επαγγελματική ενασχόληση μου τότε η υπόθεση σου είναι σωστή.

Σε τι είδη μουσικής αρέσκεσαι στο να πειραματίζεσαι;

Το είδος που ηχογραφώ για τους Burzum νομίζω. Αν μου αρέσει η μουσική που βγάζω τη χρησιμοποιώ εκεί. Δεν πειραματίζομαι περεταίρω.

Πιστεύεις ότι σαν μουσικός έχεις κάποιο όριο;

Σαφώς και το πιστεύω, έχω επίσης περιορισμένο ενδιαφέρον για τις μουσικές ικανότητες. Οι δικές μου είναι επαρκής ώστε να παράγω τη μουσική που μου αρέσει και προς το παρόν δεν έχω βρεθεί σε αδιέξοδο. Η μόνη πρόκληση που αντιλαμβάνομαι εδώ είναι το να γράψω μουσική που θα μου αρέσει, εν τέλει είναι περισσότερο δύσκολο το να φτιάχνεις καλή και τεχνικά απλή μουσική απ το να κάνεις το αντίστοιχο με μια καλή τεχνική μουσική.

Δεν έχεις αποκλείσει το να δουλέψεις με κάτι που δεν έχει να κάνει με τη Σκανδιναβική μυθολογία. Βλέπεις τη πιθανότητα να ασχοληθείς με την Ελληνική;

Όπως το βλέπω, αυτές οι μυθολογίες είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Είναι σε μικρό επίπεδο διαφορετικές διότι οι διαφορετικές Ευρωπαϊκές φυλές που περιελάμβανε η κλασσική αρχαιότητα άφησαν το lifestyle του νομαδικού τύπου κυνηγού και εγκαταστάθηκαν σε διάφορα μέρη της ηπείρου, λόγω της επερχόμενης τότε γεωπονίας κι επίσης άφησαν τη γλώσσα τους γιατί εξελίχτηκαν με ξέχωρες κατευθύνσεις. Στη Σκανδιναβία μιλούσαν μια διαφορετική διάλεκτο από τη πρώτο-Ευρωπαϊκή, ύστερα, στη κλασσική αρχαιότητα, μεταμορφώθηκε σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε πρώτο-Σκανδιναβικά. Το αντίστοιχο έγινε και στην Ελλάδα με τα αρχαία Ελληνικά. Όταν λοιπόν αναφερόντουσαν στις θεότητες τους το έκαναν με ξέχωρα ονόματα ούτως ώστε να αποδοθούν ξέχωρα νοήματα και έννοιες. Ο -κατά τα Σκανδιναβικά- Heimdallr αποκαλείτο Κρόνος στην Ελλάδα, ο Baldr αποκαλέστηκε Απόλλωνας, ο Nahti ή Natt αποκαλέστηκε Nyx (σ.σ η Θεά της νύχτας) και πάει λέγοντας. Στη ουσία όλοι αυτοί είναι ίδιοι μοιραζόμενοι κοινές ρίζες. Η Παγανιστική θρησκεία που περιγράφω στο βιβλίο μου ήταν μόνο ελάχιστα διαφορετική από τις ξέχωρες γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Η Ελληνική μυθολογία δεν είναι λιγότερο ενθουσιώδης και εξαιρετικά όμορφη από τη Σκανδιναβική, δεν είμαι όμως Έλληνας.

Θέλησες ποτέ να επισκεφτείς την Ελλάδα;

Το 1980 βρέθηκα στη Κύπρο εξ αιτίας του πολέμου στο Iraq και έμεινα εκεί για δέκα ημέρες. Η Κύπρος όπως γνωρίζουμε είναι μέρος της Ελλάδας, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι και μάλιστα στο σύνολο της. Εκείνη την εποχή έκανα μια στάση και από επισήμως Ελληνικό αεροδρόμιο άρα με μια έννοια έχω ήδη βρεθεί εκεί. Αλλά ναι, θέλω να επισκεφτώ την Ελλάδα, απλά νομίζω ότι τα αξιοθέατα της έχουν υπερκαλυφθεί από τις διαφημίσεις για τον ήλιο και τα νησιά της προς τέρψη του κακόγουστου τουρισμού της γι αυτό και είμαι κάπως απρόθυμος στο να το κάνω. Οποιοδήποτε μέρος που καλύπτεται από αυτή τη κακή εργατική τάξη είναι προς αποφυγήν για να πούμε και την αλήθεια. Είναι επίσης δύσκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο κι εγώ δεν ταξιδεύω πλέον με αεροπλάνο.

Ποια είναι η γνώμη σου για τη παγκόσμια οικονομία;

Από το τέλος του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου δώσαμε δωρεάν κυριαρχία στους Εβραίους όσον αφορά της τράπεζες επειδή όλα πήγαιναν κατά διαόλου (σ.σ χρησιμοποιεί τη Νορβηγική φράση ad undas). Εκτύπωσαν χρήματα σε άχρηστο χαρτί και μας δάνειζαν με επιτόκια. Ύστερα, βίαια πούλαγαν τα δάνεια τους χρησιμοποιώντας τα media τους ώστε να προπαγανδίσουν υπέρ του καταναλωτισμού και, ακόμη χειρότερα, προωθούσαν σε εθνικά επίπεδα αρκετά πιο ακριβά standards ζωής για όλους μας. Σήμερα, κάθε λαός απάνω στη Γη τους οφείλει χρήματα. Μια και μόνο από αυτές τις Εβραϊκές οικογένειες, η δυναστεία των Rothschild, κατέχει περισσότερο από το 50% ιδιοκτησιών της Ευρώπης. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουν πότε να σταματήσουν, έτσι συνεχίζουν να κλέβουν τα χρήματα μας και θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο μέχρις ότου δεν μείνει τίποτα να αρπάξουν. Δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν πως αν αποκτήσουν τα πάντα δεν θα μείνει τίποτα για εμάς με το προφανές αποτέλεσμα της πείνας να ακολουθεί. Όταν συμβεί αυτό θα επαναστατήσουμε, θα υπάρξει νέος μεγάλος διωγμός στην ιστορία. Τότε οι "φτωχοί" και "αθώοι" Εβραίοι θα αναγκαστούν να εξαφανιστούν και θα βρεθούν στην αναζήτηση ενός νέου οικοδεσπότη απ όπου θα τραφούν. Η Ελλάδα και η Ισλανδία βρίσκονται κάτω από οικονομική αποσυναρμολόγηση μόνο και μόνο για να πουληθούν φθηνά στους Εβραίους τραπεζίτες, τους αποκαλούμενους προσωπικούς επενδυτές. Το ίδιο θα συμβεί σύντομα και στις Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και τελικά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μέχρι να ξεφορτωθούμε αυτό το παράσιτο ανάμεσα μας, τον αιώνιο Εβραίο, θα συνεχίσουμε να υποφέρουμε. Μόνο όταν ρίξουμε τους Εβραίους και τις ιδεολογίες μαζί με τις θρησκείες τους θα είμαστε πραγματικά ελεύθεροι να χτίσουμε υγιείς κοινωνίες ξανά, εδώ, στην αγαπημένη μας Ευρώπη.

Έχεις δική σου θεωρία για τον τρόπο ζωής σήμερα;

Υπάρχουν πολλά που θα ήθελα να πω εδώ αλλά θα με περιορίσω και θα αρκεστώ στο να πω ότι τα προβλήματα που ζούμε στην εποχή του τώρα θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται σαν οι ωδίνες μιας νέας εποχής.

Σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη, πρόσθεσε ότι θέλεις.

Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας και να θυμηθείτε να με καλέσετε όταν η Ελλάδα αποφασίσει να πάρει πίσω ότι δικαιωματικά της ανήκει. Από τους χυδαίους Τούρκους κατακτητές τις Φρυγία, Κύπρο και Τραπεζούντα. Πάρτε πίσω το Βυζάντιο και επαναφέρετε την αυτοκρατορία σας. Ζήτω η Ελλάδα (σ.σ. λέγοντας το στα Ελληνικά).

Παναγιώτης Πετρόπουλος (© 2012 RockWay)


Burzum Merchandise

© 1991-2024 Property of Burzum and Varg Vikernes | Hosted at Majordomo | Privacy policy