Burzum
NEWSBIOGRAPHYDISCOGRAPHYPHOTOSLIBRARYDOWNLOADSCONTACTS

LIBRARY

Heidendom: Deel I - De Oude Religie

Veel etnische Europeanen zijn terughoudend om zichzelf Paganist te noemen, hoewel zij zich wel graag Paganist willen noemen. De reden hiervoor is onder andere dat: "Er zo veel vuile, smerige, wietrokende hippies zijn die deze term in gebruik hebben genomen" (om een vriend van mij te citeren), en verstandige mensen niet echt geassocieerd willen worden met dit soort mensen.

In Noorwegen word ik ook gezien als een reden waarom mensen zichzelf niet Paganist noemen, sommige van de zogenaamde Paganisten in Noorwegen hebben zelfs een campagne tegen mij gevoerd om mij te boycotten en mij te vervreemden van de gehele Paganistische beweging, maar ironisch genoeg zijn de mensen die niet met mij geassocieerd willen worden dezelfde vuile, smerige, wietrokende vrije liefde hippies die op hun beurt anderen afschrikken om zichzelf Paganist te noemen.

Sommige goedgelovige zielen beweren dat in plaats van tegen elkaar te vechten we allemaal zouden moeten samenspannen, en voor ons gemeenschappelijk doel zouden moeten werken. Het probleem hierbij is natuurlijk dat we niet beschikken over een gemeenschappelijk doel. Ik maak geen gebruik van de term Paganisme als excuus om wiet te roken, exotische sieraden en kostuums te dragen, of omdat ik zoveel mogelijk wil slapen en me nooit wil wassen. Ik maak geen gebruik van de term om de christelijke "God" om te wisselen met een "Godin" en mannen in plaats van vrouwen te haten, zoals de Wicca's lijken te doen.

Het probleem is dat de term Paganisme een zeer breed begrip is. In feite kan het worden vergeleken met een term als Christen. Wat is een Christen? We hebben allerlei interpretaties van de Bijbel en tientallen verschillende versies van het christendom. Zelfs de Ku Klux Klan zijn christenen! De Amish, Jehovah's Getuigen, jezuïeten, vrijmetselaars, gnostici en U zegt het maar. Ze zijn allemaal "Christenen" en ze beweren dat hun eigen versie het "ware" Christendom is. Het enige wat ze gemeen hebben is hun lof van Jezus "Christus", hoewel ze het niet eens zijn over wie of zelfs wat Jezus eigenlijk was.

Net zoals de Christenen hun geloof op de Hebreeuwse mythologie baseren (het oude en nieuwe testament) baseren al de Paganisten hun geloof op de Europese mythologie. Sommige van deze interpretaties kunnen een goed idee zijn, en anderen zijn vrij onwetend, maar wie kan vertellen wat wat is? Heb ik gelijk als ik zeg dat heidenen die daadwerkelijk geloven dat Thor met de hamer over de hemel rijdt in zijn wagen en verlichting veroorzaakt, domme dwazen zijn? Heb ik gelijk als ik zeg dat wietrokende hippies die zichzelf Paganisten noemen, onwetende mensen zijn die bijna niets over het Paganisme weten? Hebben zij gelijk als ze beweren dat ik blind ben en het Paganisme enkel misbruik in een "walgelijke racistische agenda"? Wie kan eigenlijk vertellen of zij, of mensen zoals ik gelijk hebben?

Ik denk dat niemand de exclusieve rechten heeft op de term, maar we kunnen wat onderzoek doen en meer te weten komen over wat Paganisme is en waar het allemaal over ging. De term "Pagan" is afgeleid volgens sommigen van het Latijnse "paganus", dat gewoon dorpeling betekend. De Engelse term "schurk" ("villian") was oorspronkelijk dezelfde term: een persoon die woont in een dorp of op het platteland. Mensen geloven dat deze term werd gebruikt voor de Paganisten, omdat het christendom eerst naar de steden kwam, wat betekend dat de mensen op het platteland de oude religie nog voor enige tijd praktiseerden, voordat zij ook werden bekeerd tot het christendom - en in de tussentijd werden gezien als schurken.

De andere theorie is dat de term Paganisme is afgeleid van het Griekse "Pagos", wat stenen monument of menhir betekend, een term die gebruikt werd omdat de Paganisten hun rituelen rond stenen monumenten praktiseerden, zoals Stonehenge, Externsteine, de stenen tempels in het oude Griekenland, de menhirs in Noord-Europa enzovoort. Maar we weten niet waar de term Paganist echt van ontleend is of wat het betekent.

De andere algemene term die gebruikt wordt in het Engels is: "heathen/Heiden". Dit is de naam die werd gebruikt door de Christenen voor de Paganisten die in Noord-Europa leefden - in de heidense gebieden bij de Atlantische Oceaan. Het betekent dus alleen maar "een persoon die leeft in een heiden gebied". Dat vertelt ons nog minder over de Paganistische religie dan de term "Pagan".

" is een moderne term, dus ik zal niet eens de moeite nemen om daarover te schrijven, maar Ásatrú ("geloof in de Aesir 'of ‘trouw aan de Asen ) is ook een term uitgevonden door Christenen en in de Christelijke jaartelling. In plaats van een geloof in de Hebreeuwse "God", geloofden ze in de Asen, de Noorse familie van goden, dus ze waren gewoon "gelovigen in" of "trouw aan" de Asen (dat is het meervoud van het Noorse áss, dat vertaald wordt als "een bron naar goddelijke uiting").

Dus wat gebruikten de Paganisten zelf als naam voor hun religie? Nou ja, waarom zouden ze er een naam voor nodig hebben, toen het de enige godsdienst was die zij hadden en kenden? In Japan noemden ze hun geloof Shinto ook niet bij de naam, niet totdat het nodig was om hun religie te kunnen onderscheiden van het buitenlandse boeddhisme en het confucianisme. Dus waarom zouden onze voorvaderen hun enige religie een naam geven? Wat wij Paganisme noemen was voor hen gewoon hun eeuwenoude tradities, gewoontes en mysteries (geheime religieuze riten). In Scandinavië hebben we een naam voor de oude magische praktijk, die deze bewering ondersteunt. Misschien heb je gehoord van Seidr, wat bekend staat als de rituele magische traditie van de Scandinavische vrouwen. Het Noorse Seidr, als slechts een van de woorden, heeft een betekenis, en is hetzelfde als het Noorse sed, dat eenvoudigweg "gewoonte" betekend. Dus ze noemden hun magische gebruiken niets meer dan "de gewoonte".

vormen van spreuken staat in het oude Scandinavië bekend als galdr. Dit was meer een mannelijke soort van magie met runen en bezweringen, dus het zou niemand verbazen als ik zeg dat galdr vertaald wordt als "gekraai" of "schreeuwen", en dat het wordt opgevat als "bezwering" of "magisch lied".

noemden hun religieuze gebruiken "de gewoonte" en hun magische liederen "de magische liederen", waarom zouden ze in die tijd een aantal mooie namen voor de rest van hun religieuze tradities hebben? Er is simpelweg geen oernaam voor de oude religie. Om die reden heb ik ervoor gekozen om het meestal gewoon "de oude religie" te noemen, want dat is de meest precieze en nauwkeurige beschrijving die ik kan verzinnen.

is nog een andere betekenis voor de term Paganisme, hoewel ik die nog niet heb genoemd. Het werd ook opgevat als een naam voor diegenen die niet Joods zijn of die niet beschikken over een joods geloof (id est elke vorm van het christendom, de Islam of het Jodendom). Om die reden voel ik me comfortabel bij het gebruik van de term "Paganist" om mezelf te beschrijven (hoewel het heel weinig van mijn huidige overtuigingen onthult), want ik ben geen Jood, en ik beschik ook niet over een joods geloof.

veel van deze "Paganisten", die beweren een Paganistisch geloof te hebben, bouwden hun geloof op Christelijke interpretaties van de oude religie, omdat ze eigenlijk niet geloven in de Europese goden, maar in de Europese goden zoals de Christenen ze zien. Daarom veracht ik veel van de zogenaamde Paganisten en heb het gevoel dat we geen gemeenschappelijk doel hebben, omdat hun religieuze praktijk niets anders is dan een bespotting van de oude religie en in feite meer lijkt op een soort van pervers Christelijk geloof, waar het hele wereldbeeld en filosofie volkomen en absoluut Christelijk is.

reden dat deze "Paganisten" mij en mijn soort zo erg haten en campagnes uitvoeren om ons te boycotten en ons te vervreemden van hun beweging is omdat ze eigenlijk gewoon een stel Christenen zijn, die volledig falen in het besef van wat wij op aarde - de eigenlijke Paganisten - doen, zeggen of zelfs denken. Ze hebben enkel hun Christelijke geloof systeem hernoemd, maar ze zijn nog steeds Christenen.

Nu, moet ik toegeven dat vrouwen gekleed in middeleeuwse of prehistorische jurken er prima uitzien, helemaal in vergelijking met hoe ze eruit zien in moderne kleding, en ik zou het waarderen als er meer vrouwen zulke kleren regelmatig dragen, maar Paganisme gaat niet over kleden in de kleren die onze Paganistische voorouders droegen. Mensen zijn van harte welkom om dit te doen, natuurlijk, maar het heeft niets te maken met het Paganisme. Dus denken "Paganisten" dat mensen die de oude religie praktiseren, zo reactionair moeten zijn dat ze niet eens de moderne kleren dragen, of dat het dragen van dezelfde soort kleren als onze voorouders ze Paganisten maakt? Het enige dat belangrijk was in sommige van de Paganistische culten was, dat de kleren die ze droegen wit waren (zoals het originele "Santa Claus" kostuum en de Druïden gewaden), zodat zij niets onzuiver in de heilige plaatsen brachten (en wit is de kleur van zuiverheid). De vrouwelijke culten oefende hun gebruiken vaak naakt uit, ofschoon, omdat ze niet per se kleren moesten dragen (alleen hun witte huid).

ander ding dat waarschijnlijk een probleem is voor deze vieze, smerige, wietrokende vrije-liefde hippies die zichzelf "Paganisten" noemen en beweren dat ze Paganistische riten uitvoeren, is dat "wit" ook onschuldig betekent. De oude Paganisten beweerde dat men niet iets onrein zou inbrengen in de wyrd ("hoogachting", een naam voor "de andere kant"), dus alleen maagden en getrouwde vrouwen die nog nooit met een andere man waren geweest dan hun echtgenoot mochten "de gewoonte" praktiseren. (Het zijn met andere vrouwen lijkt geen probleem te zijn geweest in dit verband, zolang, de andere vrouwen ook Freya priesteressen in dezelfde cirkel waren.) Verder, mochten alleen vrouwen (en mannen) met oprechte ogen (id est blauw, grijs of groene ogen), de hal van Odin betreden. Dit is niet iets wat ik alleen maar verzin, omdat ik een "gemene racist" ben, het is heel duidelijk vermeld in de Noorse mythologie, dat alleen mensen van Jarl's verwanten (de met lichte ogen, eerlijke zonen en dochters van Heimdal [Rígr]) zijn toegestaan om Walhalla, de hal van Odin te betreden. Niemand anders was welkom, omdat ze niet wit (in de zin van zuiver) in hun ziel en bloed waren. Vertel me eens, hoeveel van deze "Wiccas" of "Paganisten" hiernaar leven? Hoeveel van deze vrouwen zijn maagden (of zijn trouw gebleven aan hun echtgenoten) en hoeveel van hen hebben ook oprechte ogen? ("De ogen zijn de spiegel van de ziel.")

waren zelfs niet toegestaan om naar de vrouwen te kijken wanneer zij hun "gebruiken" beoefenden, tenzij ze zelf praktiseerden in de culten (zoals alleenstaande Freyr priesters wel eens deden). Deze culten waren voor ingewijden alleen. "De gewoonte" werden gezien als mooie vrouwelijke activiteiten, en mannen en vrouwen hadden verschillende rollen in de samenleving, dus in plaats daarvan hadden de mannen hun eigen krijger culten waar ze andere rituelen beoefende (zoals de inwijding [heiligen] rituelen van de krijger cultus) en de meer mannelijke galdr, maar dezelfde strikte regels werden in die cultus ook toegepast.

werden gezien als sterkere beoefenaars van magie, ofschoon, mannen werden niet gezien als magische wezens op dezelfde manier zoals vrouwen gezien werden. De vrouwen werden zelfs als meer waardevol in het algemeen gezien. Als er slechts een vrouw overleeft in een stam, is de stam ten dode opgeschreven, het maakt niet uit hoeveel mannen overleven, maar als er slechts een man overleeft samen met een aantal vrouwen, kan hij nog steeds een groot deel van hen bezwangeren (en het zou waarschijnlijk niet moeilijk zijn om hem te overtuigen om dat te doen, omdat alle mannen ten slotte honden zijn) en er voor zorgen dat er voldoende kinderen worden geboren. Kinderen zijn de basis waar alle samenlevingen die willen overleven op moeten bouwen.

Dat brengt ons bij mijn volgende punt. De "Wicca's" en andere "Paganisten" schijnen niet te begrijpen dat de verering van Moeder Aarde, de godin, voorheen vooral een vruchtbaarheidscultus was, waar het maken en het verhogen van (kwaliteit-) kinderen werd gezien als de belangrijkste taak. Vanwege dat kozen de cirkels van Freya priesteressen de beste man uit de stam om hun Freyr priester te worden, want de kwaliteit telde het meest, en natuurlijk kon de beste man hen de beste kinderen geven. Hierdoor hadden deze gekozen Freyr priesters meerdere vrouwen. De ongezonde kinderen, zieke kinderen, de zwakke of aan de andere kant niet ideale kinderen werden in het bos uitgezet om te worden opgegeten door wolven. Ze deden dit niet omdat ze arm waren, maar omdat hun natuurlijke religie dit bepaalde.

En dit is waar de moderne "Paganisten" zich realiseren dat ze misschien toch geen "Paganisten" zijn, omdat ze denken dat dit een wrede gewoonte is. Echter, dit is de Paganistische filosofie van het leven: laat alleen de gezonde, de sterke en zelfs alleen maar de morele, de goede en mooie overleven. Alleen Christenen waarderen gedegenereerde kinderen, genetisch defecte wezens die niet mogen worden toegestaan om te overleven, groeien en zich voort te planten in de eerste plaats, en door dat te doen onze genetische eigenschappen te vernietigen op de lange termijn. Alleen Christenen zetten kwantiteit voor kwaliteit. Alleen Christenen vinden het verschrikkelijk om een individu te doden in plaats van deze persoon toe te laten een hele gemeenschap onveilig te maken met zijn of haar (genetische) gif.

Dit is natuurlijk waar de "Wicca's" en andere anti-Varg "Paganisten" door het lint gaan, omdat zij meer te beginnen realiseren dat racisme uiteindelijk misschien niet zo ver van de Paganistische filosofie af ligt. Misschien is eugenetica eigenlijk het Paganisme in de praktijk! Misschien is het niet zo vreemd dat de "hondsdolle racisten" zoals ik de Paganistische religie uiteindelijk toejuichen? "O Jee!"

Odin stuurt Heimdall inderdaad naar de Aarde om een beter menselijk ras te creëren. Zijn eerste poging heet Trell (Thrall), maar hij is zwart, lelijk en dom, daarom besteed Heimdall geen aandacht aan hem en blijft proberen. Het volgende resultaat is Karl (Vrije Man), met rood-bruin haar, die lang en sterk is. Echter is hij nog steeds niet tevreden, dus hij blijft proberen. Dan eindelijk krijgt hij een zoon genaamd Jarl (Proto-Noors *EirilaR, Engels Earl), met lichte ogen, die intelligent is, mooi en eerlijk (Europees). Heimdall had eindelijk een man gecreëerd die goed genoeg is voor Odin en Walhalla, dus hij leert hem - en alleen hem - de runen (geheimen) van de goden en Walhalla is opengesteld voor zijn familie. Zijn bloedverwanten zijn de enige die zullen worden toegelaten over de brug die leidt naar Ásgarðr ("het hof van de Aesir 'of' de werf van de Aesir"). De anderen zullen ontbranden en vallen naar beneden als rotsen als ze hun voet op deze brug zetten, die wordt bewaakt door Heimdall.

de brug te betreden is alles wat je nodig hebt verwant te zijn aan Jarl, onschuldig zijn en niets onreins met je mee te dragen, maar om weer te kunnen vertrekken na een bezoek moet je ook levend zijn. Uiteraard maakt het eigenlijk niet uit wat je zegt als de hoedster van de brug al alle antwoorden kent (hij is immers Heimdall, de witte god of "Santa Claus" als je wilt, diegene die alles over zijn kinderen al weet), maar als u probeert tegen hem te liegen zal U zeker verrast zijn door wat er gebeurt (vraag het maar aan Koning Arthur en zijn ridders ...). Zoals we weten, krijgen alleen de goede kinderen cadeautjes van "Santa Claus" op de Joel avond en de rest krijgen hun kousen gevuld met as (en dat as is alles wat er over is van andere 'slechte' kinderen die over de regenboog brug probeerden te gaan) uit de schoorsteen.

Dit is de mythologie, een mooi onmiskenbaar racistische verklaring achtergelaten aan ons van onze voorouders. Dus zijn mensen zoals ik "blind", en maken we "misbruik" van de symbolen en religie van onze voorouders als we racisme verspreiden? Moet ik verbannen worden van de "Paganistische" beweging als ik alleen maar voorstander ben van standpunten die uiteraard in overeenstemming zijn met de opvattingen van onze voorouders en hun religie?

Ik denk dat deze "Paganisten" in plaats daarvan zich moeten realiseren dat ze helemaal niet Paganistisch zijn, maar - zoals ik al zei - gewoon een stel Christenen. Je kunt niet Paganistisch en anti-racistisch zijn. Je kunt niet Paganistisch en homoseksueel zijn of zelfs homoseksualiteit tolereren. Je kunt niet Paganistisch zijn, zonder alleen maar zo raciaal gezonde kinderen als dat mogelijk is te willen krijgen. Je kunt geen Paganist zijn en geloven in "vrije liefde". Je kunt geen Paganist zijn en op hetzelfde moment een "humanist" zijn (zoals de Christenen het noemen).

het gaat om homoseksualiteit, zijn er andere regels in de Paganistische filosofie voor vrouwen, dat wel. Vrouwen zijn vrij om te kiezen hoe zij zullen leven. De Paganistische vrouwen gebruiken hun Freyr priesters vaak alleen voor de "ongemakkelijk" paring, wanneer het niet om het produceren van kinderen ging gaven ze de voorkeur aan het gezelschap van andere vrouwen in plaats van mannen, en dit werd gezien als in alle opzichten aanvaardbaar. Het verschil tussen mannen en vrouwen in de Paganistische samenleving was met andere woorden niet enkel "onderdrukkende" voor vrouwen. Vrouwen hadden speciale regels om te volgen, maar ook bijzondere rechten - want mannen en vrouwen zijn verschillend.

U kunt echter gemakkelijk een Paganist zijn met bruine ogen, of een Paganist die niet onschuldig is, maar als dat zo is, kunt u "de gewoonte" niet praktiseren of "magische liederen" zingen in dit leven (en dat is hoe dan ook maar een klein deel van het Paganisme). Dan moet u gewoon wachten tot het volgende leven voordat u kunt voldoen aan de vereiste morele en genetische normen. Misschien wilt u niet voldoen aan deze normen tot het leven na het volgende leven, maar als u een Paganist bent is dat geen probleem, want Paganisten hebben een geloof in het eeuwige leven van het individu in de familie. Als we sterven hebben we alleen een pauze van het leven om gezuiverd te worden, voordat we terugkeren naar het leven en als nieuwe kinderen worden geboren in de familie. Zelfs als sommige Europeanen een beetje "genetisch vervuild" zijn, om zo te zeggen, en bruine ogen bijvoorbeeld hebben, dan is dat iets dat kan worden opgelost door een paar generaties van rassenhygiëne. Diegenen die nog niet welkom zijn in het Walhalla zullen tot Þrúðheimr, Sessrýmnir of andere goddelijke woning keren, en natuurlijk naar Hel (iedereen bezoekt Hel in de dood).

Dat is Paganisme.

Nogmaals, moet ik benadrukken dat, hoewel ik de Scandinavische namen en de mythologie hier als referentie gebruik, spreek ik niet alleen over Scandinavië en de Scandinavische mensen of alleen over de Scandinavische versie van de oude religie. Of het nu de Baltische, Romeinse, Griekse, Gaelische (of "Keltische" als u wilt), Germaanse, Slavische, Finse (Oegrische) of Scandinavische, we zijn allemaal Europese inheemse verwanten van Jarls familie en we hebben allemaal een deze eeuwenoude religie beoefend. Ofwel we de god van het (zomer) licht Baldr ("einde van de dag") of Bjelobog ("witte god") noemen en de god van de (herfst) duisternis Hoðr ("hoed") of Czernebog ("zwarte god" ), doet daar niets aan af. Of we de godin van de menselijke vruchtbaarheid Freyja ("liefde"), of Aphrodite ("schuim") noemen het maakt niet uit. Of we de Hemel God Tyr ("eer"), Uranos ("hemel", "lucht", "uitspansel") of Svarog ("hemel", "lucht", "uitspansel") aanroepen, maakt niet uit.

Wanneer de Christenen beweren dat Bjelobog en Czernebog respectievelijk "goed" en "kwaad" zijn, is dit een perfect voorbeeld van een christelijke interpretatie die onwetend en onzinnig is. Er is geen "kwaad" in het Paganisme, alleen natuurlijke en noodzakelijke kanten van het leven en de natuur.

Na het lezen van dit artikel moet U weten of u een Paganist bent of niet, en of U de term moet gebruiken of niet moet gebruiken om uzelf te beschrijven. Ik weet dat ik een Paganist ben. Misschien een corrupte, frauduleuze, onbetrouwbaar en cynisch "Loki", maar nog steeds een Paganist..

Varg "Loki" Vikernes
06 Januari 2005

Vertaald door R. Wolfssonoþila

In hoc signo vinces!
(Met dit bord kunt overwinnen!)

ᛉ Burzum Merchandise ᛣ

© 1991-2024 Property of Burzum and Varg Vikernes | Hosted at Majordomo | Privacy policy