Burzum
NEWSBIOGRAPHYDISCOGRAPHYPHOTOSLIBRARYDOWNLOADSCONTACTS

LIBRARY

Interjú Varg Vikernessel
"Fémforgács" (03.05.2012), Balázs Péter

Még a koncertek gondolata is untat, úgyhogy számításba sem veszem ezt a lehetőséget.

Üdv! Magyarországról, a Fémforgácstól írunk. Először is szeretnék az új lemezhez gratulálni, ismét kiváló lett! Egyetértesz vele, hogy ez a "Fallen" egyenes folytatása?

Üdv, és köszönöm! Igen egyetértek, de van egy pár új elem, mint például a több nyelv használata (a szövegekben) és több lett a változatos énektéma is most.

Hol lett az "Umskiptar" rögzítve? Minden hangszeren te játszottál?

Grieghallenben vettem fel, ahogyan a legtöbb saját lemezemet - illetve az összes metal lemezemet jelenleg. Igen, minden hangszert én kezelek még, ahogyan az éneket is.

Mondanál pár dolgot a szkaldokról és a költészetükről?

Ó hogyne, tudnék mondani, de a Wikipédián is tudsz róluk olvasni.

Igaz, hogy most jelent meg az új lemez, de a jövőbeni tervekről lehet tudni valamit? Tervezel-e valamilyen újítást akár zenei szempontból, akár szövegvilágot tekintve? Gondolkodtál már azon, hogy metal verzióban újra felveszed a "Dauði Baldrs"/"Hliðskjálf" lemezeket? Szerintem nagyon érdekes lenne, mint a szintén nagyszerű "From The Depths Of Darkness"…

Jelenleg nincsenek különösebb terveim. Túl elfoglalt vagyok egyéb dolgokban, nincs időm most hangszerhez sem nyúlni. Egyébként eszembe jutott már, hogy újra veszek egyéb zenéimet is, de inkább úgy döntöttem, hogy az új anyagokra koncentrálok. A "From the Depths of Darkness" szükséges volt úgy érzem, de nem biztos, bármi mást is újra kellene venni a jövőben.

Hallgatod/ismered az újabb black metal zenekarokat, vagy nem foglalkoztatnak ezek?

Nem, nem foglalkoztatnak.

Úgy vélem az ember élete során folyamatosan tanuljon, nyitott szemmel járjon a világban. Milyen témájú könyveket olvasol, illetve mivel foglalkozol a hétköznapi életben a zenélésen kívül (ha nem titok)?

Jelenleg csak egy norvég lexikont olvasok (negyedszerre). Hatalmas könyv nagy régi gyermekmesékkel, meg folyamatosan kutatgatok a neten. A mindennapjaim nem túl érdekesek.

A burzum.org-on a promóképek között látni egy Lada Nivat. Köztudott, hogy az eurázsiai érdekkör felé húzol az atlanti birodalom kozmopolita szemléletmódja helyett. A jármű beszerzésekor is ez vezérelt?

Nos, szerettem volna egy autót nagyszerű offroad tulajdonságokkal mellesleg nem árt, ha magam tudom szerelni. A Lada Niva motorikusan nagyon megbízható és robosztus felépítésű, no meg nagyon könnyű javítani. Az alkatrészei is olcsók. Egyébként sikerült észrevennem - mikor dolgoztam a kocsin - hogy a Lada Niva fedélzeti komputere Magyarországon készült. Különben is... utálom a modern "nyugati" autókat, tonnányi elektronikával meg egy csomó felesleges funkcióval. Például köszönöm, de nincs szükségem elektromos ablakra, le tudom tekerni az ablakot a kezemmel.

Egy picit kényesebb téma: Hallottad, hogy írtak egy könyvet rólad, Burzum címmel, magyar nyelven? Volt is egy kisebb felbolydulás, mivel a szerző Leiszter Attila Kjell Mansson álnéven írta, és azt állítja benne, hogy gyermekkori barátod.

Igen, hallottam róla magyar barátaimtól, és fel nem foghatom hogy publikálhat valaki egy könyvet pusztán átverésből, anélkül, hogy ellenőrizné az állításait. Miért nem kérdezett meg legalább engem az író, mielőtt kiadatta a kis meséjét? Mielőtt magyar barátaim meg nem említették Leiszter Attila/Kjell Mansson nevét, nem hallottam róla, és természetesen nem volt a gyermekkori barátom. Egyébként ne is törődj vele és az értéktelen könyvével. Szégyent hoz Magyarországra minden másnál jobban.

Egy korábbi interjúban nyilatkoztad, hogy a Burzum "Tőled-Nekem", és nem "Tőled-Nekünk". Ezt továbbra is fenntartod, tehát akár zenésztársak segítségével sem számíthatunk a közeljövőben kisebb-nagyobb koncertekre? Akár az Ulver példájából kiindulva…

Nem, semmi tervem élő előadásra vonatkozóan. Még a koncertek gondolata is untat, úgyhogy számításba sem veszem ezt a lehetőséget. Persze a véleményem megváltozhat a jövőben, de egyelőre nem látom esélyét annak, hogy ez meg fog történni.

Üzensz valamit a magyar olvasóknak? Esetleg egyéb mondandó, tanács az Életre vonatkozóan?

Tanácsok az életről? Nos, azt is mondhatnám, hogy minden embernek meg kell találnia a saját útját, saját tempóját és a módját az utazáshoz, és senki más nem tudhatja jobban, mint maga, mit tegyen. Magyarország egyszer nagy nemzet volt Európában, akik védték azt az Ottoman törökök ellen, majd később a bolsevikok ellen, remélem, hogy minden magyar rajongóm tudja ezt, és büszke erre az örökségre. Tudod, a politikusok Európában manapság mindent ingyen odaadnak a muzulmánoknak és a zsidóknak, amiért az elődeink dolgoztak, küzdöttek, vérüket adták vagy meghaltak.

Köszönjük az interjút!

Köszönöm az érdeklődést és sok szerencsét nektek!

Szerző: Balázs Péter (© 2012 "Fémforgács" Magyarország)


ᛉ Burzum Merchandise ᛣ

© 1991-2024 Property of Burzum and Varg Vikernes | Hosted at Majordomo | Privacy policy